Gecertificeerde en gekwalificeerde medewerkers
De best beschikbare technieken
Kwaliteit en veiligheid

Home / Kennisbank / Werken als asbestsaneerder

Werken als asbestsaneerder

Als asbestsaneerder help je mee aan het verbeteren van onze leefomgeving. Je saneert asbest op diverse projecten. Bij de sloop of het verbouwen van een gebouw moet eerst geïnventariseerd worden waar de asbest zich precies bevindt, vervolgens kun jij als deskundige asbestsaneerder de asbest veilig verwijderen.

Daarnaast voer je als asbestsaneerder vaak ook sloopwerkzaamheden uit. Je werkt veelal in teamverband en op verschillende locaties, zowel binnen als buiten. Vanwege de geldende regelgeving moet de asbestsaneerder netjes en secuur te werk gaan. Rondom asbestsanering zijn strenge veiligheidsregels opgesteld. Verschillende instanties controleren regelmatig of de regels worden nageleefd. Als dit niet gebeurd kan dit schade voor de gezondheid opleveren.

Asbestverwijderaar

Om als asbestverwijderaar te kunnen werken dien je in het bezit te zijn van een persoonscertificaat. Dit betekent dat je een meerdaagse cursus tot DAV (Deskundig Asbest Verwijderaar) met succes afgerond hebt. Daarnaast kun je een cursus volgen tot DTA (Deskundig Toezichthouder Asbestsloop). Een asbestverwijderaar die in het bezit is van het persoonscertificaat DTA heeft meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

DAV asbest

DAV betekent Deskundig Asbest Verwijderaar. DAV-er wordt je door een meerdaagse cursus met succes af te ronden. Je bent met deze papieren bevoegd om als asbestverwijderaar asbest te saneren. Op plaatsen waar asbest gesaneerd wordt, werk je onder leiding van een DTA-er (Deskundig Toezichthouder Asbestsloop).

Taken en verantwoordelijkheden van een DAV-er Deskundig Asbest Verwijderaar:

 • Het gereed maken van de werkplek voor asbestverwijdering (het bouwen van containment, afzetten van werkgebied et cetera)
 • Het uitvoeren van asbestverwijdering volgens de landelijk gestelde regelgeving
 • Het gereed maken van het werkgebied en voorbereidingen treffen voor de vrijgave
 • Verantwoordelijk voor gereedschappen en materialen

Bekijk hier een vacature voor DAV (Deskundig Asbest Verwijderaar)

DTA asbest

DTA betekent Deskundig Toezichthouder Asbestsloop. DTA-er wordt je door een meerdaagse cursus met succes af te ronden. Als DTA heb je meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden dan als asbestverwijderaar met DAV papieren. Daarnaast kun je als DTA rekenen op een hoger salaris.

Taken en verantwoordelijkheden van een DTA-er Deskundig Toezichthouder Asbestsloop:

 • Verantwoordelijk voor het gehele asbestverwijderingswerk
 • Het aansturen van DAV-ers (Deskundig Asbest Verwijderaars)
 • Aanspreekpunt voor DAV-ers en controlerende instanties
 • Verantwoordelijk voor een correcte invulling van het logboek en bijbehorende administratie.

Bekijk hier een vacature voor DTA (Deskundig Toezichthouder Asbest)

Salaris asbestsaneerder

Het startsalaris van een asbestsaneerder bij Perfect Finish is 2300 euro bruto per maand. Naar mate je meer ervaring krijgt stijgt je salaris en kun je al snel tot 3000 euro bruto per maand verdienen.

ZZP-ers in de asbest hebben over het algemeen een hoger salaris. Als ZZP-er ben je zelfstandig, wat onder andere inhoudt dat je zelf moet zorgen voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen.

Asbestsaneerder ZZP

Er zijn veel asbestsaneerders die als ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) werken. Je bent dan zelfstandig ondernemer. Het voordeel hiervan is dat je voor meerdere verschillende opdrachtgevers kunt werken. Daarnaast heb je een hoger uurloon. Echter, moet je als ZZP-er voor je eigen pensioen en je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen en dat kost geld. Daarnaast ben je verplicht om een administratie bij te houden en belastingaangiften te doen. De administratieve werkzaamheden kun je uiteraard bij een boekhouder neerleggen. Het kan voor asbestsaneerders heel voordelig zijn om als ZZP-er aan de slag te gaan.

Opleiding tot asbestsaneerder

Als je niet over DTA of DAV-papieren beschikt is het nodig dat je vóórdat je aan de slag kunt als asbestsaneerder een opleiding of cursus tot Deskundig Asbestverwijderaar (DAV) volgt. Je start met het volgen van een cursus van enkele dagen. Je kunt er ook voor kiezen om te starten als leerling asbestsaneerder. Dan kun je naast je cursus al direct aan de slag. Na het succesvol afronden van de meerdaagse cursus ontvang jij je persoonscertificaat asbestverwijderaar.

De cursus DAV en DTA wordt onder de voorwaarde dat je een tijd bij Perfect Finish Milieutechniek blijft werken, door het bedrijf vergoed.

Doorgroeimogelijkheden

Doorgroeimogelijkheden zijn er vaak ook. Zo kan een meer ervaren Asbestsaneerder doorgroeien tot projectleider. De Asbestsaneerder krijgt dan meer verantwoordelijkheid en leidt de asbestsanering.

Voordelen van werken als asbestsaneerder

We zoeken iemand die:

 • Graag aan verschillende projecten werkt en graag elke week op een andere plek is
 • Graag binnen en buiten werkt
 • Onze teamspirit, waar we trots op zijn, versterkt en bewaakt
 • Meehelpt met het creëren van een schonere leefomgeving en samen met ons voorop loopt.

Voordelen van werken bij Perfect Finish Milieutechniek

 • Je krijgt bij ons vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen
 • Wij werken met het nieuwste gereedschap en de best beschikbare technieken
 • Je werkt bij ons aan verschillende projecten waardoor je afwisseling hebt (niet alleen daken). Je voert bijvoorbeeld ook weleens sloopwerkzaamheden uit.
 • We bieden een volledige opleiding tot Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV) en Deskundig Toezichthouder Asbestsloop (DTA)
 • We bieden een fulltime of parttime dienstverband met uitzicht op een vaste aanstelling en mogelijkheden om als ZZP-er aan de slag te gaan.

Bekijk de vacatures asbest bij Perfect Finish Milieutechniek