Gecertificeerde en gekwalificeerde medewerkers
De best beschikbare technieken
Kwaliteit en veiligheid

Home / Kennisbank / Eternit golfplaten

Eternit golfplaten

Asbesthoudende golfplaten (ook wel Eternit platen of Eternit golfplaten genoemd) werden in het verleden grootschalig geproduceerd door Eternit Fabrieken B.V. (latere bedrijfsnaam “Eternit”) waaraan de naam ‘Eternit golfplaten’ ontleend werd.

Het bedrijf was een van de vele bedrijven die zich bezighield met de productie van asbestcement en de verwerking van asbest. Asbestcement was een van de talloze toepassingen van asbest in Nederland. Lees meer over waar asbest toegepast wordt en over asbest herkennen elders op deze website.

Het bedrijf Eternit Fabrieken B.V. produceerde tot het landelijke verbod in 1993 asbestcement waarmee verschillende producten werden gemaakt zoals asbest golfplaten, asbest vlakke platen, asbesthoudende buizen en isolatieplaten. De asbesthoudende producten van Eternit werden in het verleden veel gebruikt op daken als dakbedekking en dakbeschot. In objecten en gebouwen van voor 1993, is de kans groot dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt. Wanneer de asbest in slechte staat (niet hecht gebonden toestand) verkeert of wanneer er verbouwd gaat worden aan een woning is het verplicht (aanbevolen) om de asbest te verwijderen. Perfect Finish is een bedrijf voor professionele asbestverwijdering.

Asbestcement is in de meeste gevallen hecht gebonden, dat wil zeggen een vaste toepassing waarbij de schadelijke vezels niet snel kunnen vrijkomen tenzij de asbesthoudende elementen worden bewerkt (zagen, slijpen en boren) of worden beschadigd. Asbestcement bestaat uit 85 à 90% cement en 10 à 15% asbestvezels. Het percentage asbest dat toegepast werd in vlakke isolatieplaten is echter hoger. Deze isolatieplaten werden in het verleden vaak onder de naam Nobranda verkocht. Deze platen kunnen gemakkelijker afbreken en daarom komen schadelijke vezels sneller vrij.

Lees meer over asbest verwijderen door een gecertificeerd bedrijf of vraag direct een offerte aan.